Atlantic Challenge race verslag

Update 08-01-18

Bizarre roeiwedstrijd nadert ontknoping: 

Verplettert Nederlander Mark Slats het wereldrecord oceaanroeien?

Mark Slats doet mee aan de de Talisker Whiskey Atlantic Challenge, de zwaarste roeiwedstrijd ter wereld, om geld op te halen voor de Antoni van Leeuwenhoek Foundation.

De route loopt van Europa (de Canarische eilanden) naar Amerika (Antigua). Hij roeit solo en nonstop.

Tot vorig jaar had deze timmerman uit Wassenaar nog nooit geroeid. Mark roeit voor zijn moeder die ernstig ziek is en al die andere mensen die dagelijks tegen kanker vechten.

Ondanks de ontberingen van de race blijft Mark positief, hij geniet van de oceaan en voelt zich goed. Zijn fysieke en mentale kracht zijn extreem. Blaren, schaafwonden en kneuzingen deren hem niet, hij is vastberaden het record te verpletteren. Hij roeit rond de 100 mijl per dag en de verwachte finish datum is op dit moment gepeild op 14 januari.

Na zijn drie eerdere wereldomzeilingen heeft de zee weinig geheimen voor Mark, toch is elke dag weer nieuw op de oceaan. Mark vertelt over vogels, vliegende vissen en dolfijnen rond de boot, zelfs een botsing met een walvis. Het gevriesdroogde eten kan hij niet opwarmen omdat zijn gasfles overboord geslagen is. Koud is het niet lekker waardoor het een opgave is om voldoende calorieën binnen te krijgen. Hij heeft geen gevoel meer in zijn vingers maar grapt dat hij de blaren op die vingers dan ook niet meer voelt.

Mark moet met zijn boot voor 18 januari 13.03 finishen om het record van 35 dagen en 33 minuten te verbreken. Dan moet hij gemiddeld 2.6 knoop lopen, hij heeft vanaf de start een gemiddelde van 3.4 knopen geroeid en heeft nu nog 581 mijl te gaan tot de finish. Hij ligt vanaf de start op kop in de Solo klasse en 4e in het overall klassement. Toch is de race nog niet gelopen, een technisch mankement of plotselinge windhoos kan nog bepalend zijn, het blijft spannend tot de finish.

Meer over Mark en de race:

https://www.facebook.com/markslatsavontuur?pnref=story

Meer over het goede doel:

https://actie.avlfoundation.nl/row4cancer?nieuw=0

EINDE PERSBERICHT:

Update 05-01-18

12:00 uur

De gentle giant belde net hij heeft goed doorgeroeid vannacht. (Bij hem komt de zon nu op)..

We hebben ongeveer 10 minuten zitten praten over de kracht en waar een mens toe in staat is. Een mens kan alles als de wilskracht en het doorzettingsvermogen er maar is.

Wat zijn kracht is? Ik kan heel goed met mijzelf afspreken dat ik roei tot 3.00 uur en dan stop ik ook echt om te rusten of te eten.

Hij zat binnen in Peanuts want buiten is het windkracht 7 en het was weer even stil… “Zooooooo” hoor ik hem opeens roepen en hij zegt ik lig nu verticaal op een golf en heb een soort rollercoaster gevoel, ik ging hard naar beneden. Wauw! De zee is meedogenloos op sommige momenten.

Ik heb van sommige dingen te veel aan boord. Ik had denk ik wel lichter kunnen zijn met deze boot. Dan had ik nog sneller gegaan.

Hij vond de live sessie van gisterenavond geweldig en wil graag nog een keer dit doen. Hij wil telkens weten hoeveel hartjes en likes er op zitten.

TeamAntiqua ligt 32Nm voor hem (ongeveer 60km) en SwissMotion gaat als een malle met 100Nm per 24uur, Team TheFourOarsmen gaat het nog moeilijk krijgen van het Zwitserse team was zijn voorspelling

Mark’s doel de komende 24hr: Rond de 95Nm te roeien, maar door de wind in de rug het daardoor toch iets rustiger aan te kunnen doen.

Support #Mark door te doneren aan het AvL alles gaat direct naar het goede doel.

Update 04-01-18

Inmiddels 1204 Likes, Mark Slats is er heel blij mee

Vanavond om 1900 uur gaan we #live met Mark aan de SatPhone,

stel je vraag nu al of live in de uitzending.

Support #Row4Cancer en doneer http://www.markslats.nl/row4cancer

Update 02-01-2018

Mark Slats ligt roeiend ruim voor op het schema van het wereldrecord

Vanmiddag om 12 uur moest Mark Slats nog 1040 zeemijlen roeien op weg naar Antigua. ,,Het gaat geweldig”, vertelt de Wassenaarse aannemer vanaf de Atlantische Oceaan. ,,Ik weet niet of ik dit tempo kan volhouden.”

Bekijk artikel verder in het AD

Update 28-12-2017

Gentle Giant Mark belde zojuist, wat een power heeft deze man toch. Dit zijn telkens prachtige gesprekken met een gedreven man.

De donaties van iedereen tijdens de challenge van de 100+ Mijl gedurende de Kerst geven hem een enorme kick.
Hij nodigt mensen uit nieuwe uitdagingen te verzinnen, heb je een idee stuur ons een persoonlijk-bericht op de facebook pagina.

Hij voelde zich goed en gaf zichzelf een dikke 8. Hij komt wat slaap te kort dus als het weer het toe laat gaat hij de komende dagen wat rust pakken in zijn ‘schema’ zoals hij al eerder omschreef 2,5 uur roeien en een half uur rust.
Dit was tijdens de Kerstchallenge 2,5 uur roeien en 10 minuten rust.

Vannacht was de zee een stuk rustiger dan de afgelopen dagen en is de boot geraakt in zijn slaap. Mogelijk door een walvis, #Peanuts heeft krassen. Het is aan de buitenkant zichtbaar dat er iets tegen de boot heeft aangezeten. Mark was dan ook meteen wakker en heeft zijn elleboog gestoten maar voelt dat tijdens het roeien niet. Hij is kort daarna ook meteen maar weer gaan roeien. Morgen gaat hij het water in om de boot schoon te maken want dat is nodig…

We spraken nog even over het interview voor #SBS6 en dat het ook door de #Telegraaf en #AD is opgepakt.

#Row4Cancer. #Twac2017

#Twitter en #intstagram zijn eindelijk gekoppeld aan de facebookpagina http://www.facebook.com/MarkSlatsAvontuur
Retweet, Deel, Like en geef hartjes….

Update 24-12-2017

Mark belde vandaag, heeft voor het eerst vier uur achter elkaar geslapen en genoot daar intens van. Ook van het feit dat hij zijn kajuit kon laten drogen omdat er even niet continu water over komt. Hij heeft geen gevoel meer in twee vingers maar tijdens het roeien heeft hij geen last van zijn handen. Voordeel is dat hij de blaren op die twee vingers niet voelt, zegt hij zelf.
Zijn zitvlak is beurs maar de huid is gelukkig nog intact. Veel van het eten is vies en staat hem enorm tegen. Eten is echt een klus op het moment. Zijn gasfles is overboordgeslagen dus hij kan het eten niet warm maken. De tweede gasfles die binnen staat wil hij niet gebruiken omdat het echt veel te gevaarlijk is, hij is bang voor brandwonden.
Hij zit goed in zijn vel en geniet af en toe echt van de oceaan. Er zijn weer twee teams gestopt en van boord gehaald. Hij vertelde dat het ook niet niks is om steeds om te gaan met de boot, maar hij zei: “Ik lach erom en laat me echt niet klein krijgen”. Hij vertelde ook dat zijn moeder kracht put uit het feit dat Mark loopt te ploeteren op de oceaan. Als zij hondsberoerd van de chemo is denkt ze: het is nog niet zo erg als wat Mark nu doorstaat. Wat een held….

Update 22-12-2017

Leuk verhaal in het Leidsch Dagblad over Mark

https://www.leidschdagblad.nl/leiden-en-regio/roeier-mark-slats-ongekend-snel-onderweg?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

Blijf ons ook volgen op https://www.facebook.com/markslatsavontuur/ 

Update 20-12-2017

UPDATE: Mark heeft een goede nacht gehad in ruwe zee. Hij is wel twee keer omgeslagen met #Peanuts maar dat gaf geen problemen. Hij krijgt komende dagen veel wind en wil dat goed gebruiken en zelf wat minder roeien om weer wat op krachten te komen voor als de wind afneemt. Hij zit in z’n element! #Sponsor en #help, Mark in zijn strijd met Row4Cancer.
Goedemorgen.

Artikel uit Wassenaarse Krant

Mark gaat hard van start
“Row, eat, rest, repeat “ , dat is het motto waaronder Mark Slats nu hard op de Atlantische oceaan aan het roeien is. In zes blokken van 3 uur met daarna 6 uur tijd voor een echt slaapje . Mark startte afgelopen donderdag als een van de laatsten, maar haalde al snel heel wat in van de 25 boten uit 17 landen van Amerika, Europa, Australië tot zelfs China .Hij lag met zijn soloboot zaterdagmiddag op de vijfde plek , tussen vier- en tweepersoonsboten .Mark had toen al 100 mijl afgelegd , met zijn naaste tegenstander in de soloklasse 30 mijl achter zich. De eerste dag was de wind minder en moest Mark nog wat op gang komen, maar nu ligt hij goed op stoom en krijgt hij een gunstige wind mee. Wie hem dagelijks wil volgen kan kijken op de app YB tracker- races, bij Talisker Atlantic Challenges . Mark vaart onder de naam Row4Cancer . Dit is zijn project om de Antoni van Leeuwenhoek Foundation te steunen bij de ontwikkeling van goedkopere medicijnen tegen kanker. Marks moeder is namelijk ernstig ziek en langs deze weg wil Mark toch wat voor haar doen. Meer hierover op zijn website www.markslats.nl . Een bijdrage aan dit steunproject is de beste manier om Mark aan te moedigen .
N. van Ravesteyn La Gomera , 16-12-2017

We zijn onderweg

Mark is woensdag 14 december aan zijn avontuur begonnen. Alle boten zijn onderweg. Volg Mark via  https://www.taliskerwhiskyatlanticchallenge.com/2017racetracker/

Het aftellen is begonnen.

Mark Slats zijn reis over de atlantische oceaan per roeiboot komt steeds dichterbij, de spullen worden ingepakt en alle puntjes op de I gezet. Alles wordt tot in detail gepland om te zorgen dat hij goed van start kan gaan aan de Talisker Whisky Atlantic Challenge van Europa naar Amerika. De reis begint op 12 december. Kijk tijdens de race regelmatig op de site of op onze facebook pagina voor de laatste updates.