Row4Cancer

Logo row4cancer Mark Slats Talisker Whisky ChallengeRow4Cancer gaat over het leven én over roeien. Het gaat over grenzen overschrijden, over angst trotseren, over gezond zijn en blijven, nieuwe mogelijkheden ontdekken en over alleen versus samen. Een extreme overtocht van Europa naar Amerika over de Noordelijke Atlantische Oceaan als symbool voor de strijd tegen kanker. De ultieme krachtmeting tussen individu en de omstandigheden.

Help mee!
Help jij Mark en het Antoni van Leeuwenhoek met hun ultieme uitdagingen? Doneer dan op actie.avlfoundation.nl/row4cancer of meld je aan als sponsor. Dan kunnen we roeien met de riemen die we nodig hebben.

De zwaarste roeiwedstrijd ter wereld

Op 11 december staat Mark Slats als eerste Nederlander aan de start van de Talisker Whiskey Atlantic Challenge, de zwaarste roeiwedstrijd ter wereld. Hij neemt het op tegen zeven concurrenten, de elementen en tegen zijn eigen lijf. De deelnemers zullen vijf tot zes weken non stop op de oceaan zijn, alleen, 24 uur per dag. Een bizarre uitdaging, …. maar niets vergeleken met vechten voor je leven.

Een gevecht tegen kanker

Mark zamelt met zijn initiatief geld in voor de kankerbestrijding en specifiek voor de Antoni van Leeuwenhoek Foundation en het onderzoek van dokter Bernards. Hij roeit voor zijn moeder die ernstig ziek is en al die andere mensen die dagelijks tegen kanker vechten. En het is meer dan zomaar een project, het is een missie. Mark verkocht zijn huis om te kunnen starten. 

“Ik ben al een paar keer rond de wereld gezeild, waarvan ook een keer solo en non-stop. Roeien leek mij een mooie nieuwe uitdaging.”

Gek of grensoverschrijdende moed en doorzettingsvermogen?

Mark Slats is een oermens. Een gigantische kerel met armen als staalkabels en benen als woudreuzen. Een man gezegend met een ijzersterk lichaam, een enorme longinhoud en een grenzeloze taaiheid. Mark is bovendien positief en ondernemend in het diepste van zijn ziel. Een puur mens en een wereldburger die alles uit het leven wil halen. Zo zeilde hij eerder solo en non-stop rond de wereld. Hij weet dus wat het is om dag in dag uit alleen op die immense oceaan te zijn. En ook al ben je alleen. Hij beseft als geen ander dat je voorbereiding cruciaal is en je specialisten om je heen nodig hebt om te overleven.

Team row4cancer

Om mee te mogen doen aan de Talisker Whiskey Challenge wordt Mark intensief gemonitord. Een uitstekende lichamelijke en psychische conditie zijn noodzaak. Daarnaast heeft hij specialisten om zich heen verzameld die zorg dragen voor de boot en alle benodigde apparatuur. Juist met je materiaal wil je geen risico lopen. De andere teamleden houden zich bezig met de planning, communicatie en sponsoring, zodat Mark zich kan focussen op roeien. En dat doet hij, elke dag. Drie maal per week minimaal roeit Mark twaalf uur op zee of op het roeiapparaat thuis. ‘s nachts roeit hij door met tussenslaapjes om zijn lijf te laten wennen aan de non-stop oversteek.

Op bezoek bij Roelof Hemmen van BNR

 

Ik ga bijna 5.000 km solo en non-stop van Europa naar Amerika roeien. In onderstaand filmpje vertel ik over mijn plannen en hoe ik mij voorbereid.