Wie is Mark

Mark Slats Profielfoto
Hi, ik ben Mark Slats.

Geboren op 8 april 1977 in Darwin. Mijn ouders zijn rond hun 20ste naar Australië geëmigreerd om het avontuur op te zoeken. Ik ben in Darwin geboren, net nadat cycloon “Tracy” over de stad heen was geraasd en de helft had verwoest. Mijn vader is timmerman en heeft destijds bijgedragen bij de wederopbouw van de stad.
In mijn leven heb ik al enorm veel gereisd. Toen ik 6 weken oud was zijn we met de caravan, waar mijn ouders al die jaren al in woonden, vertrokken naar Cairns (Queensland). Toen ik 1 jaar oud was zijn we naar Nederland gereisd vanwege het overlijden van mijn opa, maar na een paar maanden toch weer terug naar Australië gegaan. Op mijn 8ste zijn we in Wassenaar gaan wonen.

Sporten

Ik ben altijd al heel fanatiek in sporten geweest, waardoor ik op 12-jarige leeftijd in het selectie team van Zuid-Holland kwam voor waterpolo. Twee jaar later verhuisden we naar Nieuw Zeeland waar ik het gelijk super gaaf vond: véél natuur en ik kon veel vissen. Waterpolo was daar niet echt een bekende sport dus ben ik gaan ‘onderwater hockeyen’.

“If you keep on thinking about it, stop dreaming, do it !”

Op mijn 14de ben ik weer teruggegaan naar Nederland, omdat mijn ouders hier meer toekomst mogelijkheden voor mij en m’n jongere broertje zagen. Ik ging naar het Rynlands Lyceum en ben meteen gaan boksen. Zwemmen deed ik toen wat minder. Voor mijn conditie heb ik veel triatlons gelopen.

Na de Mavo ben ik in dienst getreden van de Nederlandse Marine, waar ik de opleiding werktuigbouwkunde heb gevolgd. Het was mijn bedoeling om in mijn diensttijd veel van de wereld te zien, maar het schip waarop ik geplaatst werd mankeerde te vaak wat en ik werd onrustig. Ik wilde werken, geld verdienen én vooral reizen! Dus ik tekende niet voor een onbepaald dienstcontract, maar heb in snel tempo mijn timmeropleiding gehaald. Op mijn 19de had ik een eigen bedrijf in de bouw en na één jaar, 2 werknemers in dienst.

Down Under

Maar, Australië is nooit uit mijn gedachten verdwenen en daarom besloot ik op mijn 23ste mijn ‘roots’ te vinden ‘down under’ en ben ik weer vertrokken. Daar heb ik eerst een huis gehuurd, en later een auto gekocht en ben ik gaan reizen! Tijdens deze doorreis werd ik gefascineerd door het zeilen en las ik veel boeken over wereldreizen en avonturen. Ik heb altijd veel plannen en ideeën gehad en greep altijd iedere uitdaging aan met of zonder risico.

Door het boksen in Nederland schreef ik me in voor kickbokskampioenschappen. Ik had nog nooit zo’n wedstrijd gespeeld maar wilde het wel proberen en na twee rondes werd ik Australisch kampioen.

Mark Slats boxing

Een half jaar later heb ik de ‘Cornelia’ gekocht van onder andere het gewonnen prijzengeld. In april 2002 ben ik begonnen aan mijn eerste wereldreis (21.000 zeemijlen) van Brisbane (Australië) naar Nederland. Volgens de vorige eigenaar van de boot moest je de Cornelia met minstens 3 man zeilen, maar ik had haar na een week al wel onder controle en ben gewoon gegaan, samen met mijn hond Sammy!

Row4Cancer

Alles wat met zeilen te maken heeft heb ik onderweg geleerd. De ervaringen die je onderweg opdoet zijn heel heftig! Gek worden van dagenlange windstiltes tot enorme adrenaline in stormen met huizenhoge golven. Van dolfijnen die mee zwemmen met de boot tot het slapen naast een walvis …. . Het is eigenlijk te veel om allemaal op te noemen. Op deze site vind je foto’s van wat ik onderweg heb meegemaakt en van de projecten die ik uitvoer. Op dit moment bereid ik me voor op de meest bizarre roeiwedsrijd ter wereld. Kijk maar eens op Row4Cancer.