Golden Globe Race 2018

De race der races

Op 1 juli 2018 start de Golden Globe Race 2018. Mark Slats neemt deel en vertrekt met zijn boot Maverick vanuit Les Sables-d’Olonne in Frankrijk om solo, non-stop, de wereld rond te zeilen. Het is 50 jaar na de legendarische Sunday Times Golden Globe race. In 1968 finishte Sir Robin Knox Johnston als enige deelnemer. Vanwege het jubileum van de race wordt er gevaren onder technische omstandigheden van toen. ‘Sail like it’s 1968’. Het gebruik van moderne elektronica zoals bijvoorbeeld autopilot en GPS zijn niet toegestaan. Voor positiebepaling mag slechts gebruik gemaakt worden van originele instrumenten zoals bijvoorbeeld een sextant.  Wanneer Mark muziek wil luisteren tijdens de race kan dat alleen door het gebruik van cassettebandjes. Een IPod, IPad en smartphone mogen niet mee tijdens de race.

Twintig boten tellende vloot
De maximaal twintig boten tellende vloot bestaat uit zeilboten die zoveel mogelijk lijken op het winnende schip uit 1968, de Suhaili van Sir Robin Knox Johnston. Serieboten met een lengte tussen 32 en 36 voet, ontworpen vóór 1988 met een lange kiel, een aangehangen roer en een minimumgewicht van 6,5 ton mogen aan de race deelnemen. Hierbij kan je denken aan boten zoals de Tradewind 35, Cape Dory 36, Rustler 36, Westsail 32, Biscay 36, Aries 32 en Bowman 36. Mark vaart in de eerste Rustler 36 ooit gebouwd.

‘Do not only have dreams but also make your dreams reality.’
Mark verkocht zijn huis om deel te kunnen nemen aan de Golden Globe Race. Ook zijn boot Peanuts waarmee hij zijn Atlantische oversteek maakte in december 2017-januari 2018 heeft hij moeten verkopen. Verder is Mark een veelgevraagd spreker tijdens seminars en presentaties. Mensen motiveren en inspireren is zijn tweede natuur.  ‘Do not only have dreams but also make your dreams reality.’ Mark heeft zelf veel aan zijn boot gewerkt. Enerzijds om er zeker van te zijn dat het de brute omstandigheden van de Zuidelijke Oceaan kan weerstaan en anderzijds om geld te besparen.

Bekijken