Golden Globe Race 2018

Sailing like its 1968

Op 1 juli 2018 is de Golden Globe Race 2018 van start gegaan. Mark Slats neemt deel en is met zijn boot Ohpen Maverick vanuit Les Sables-d’Olonne in Frankrijk vertrokken om solo, non-stop, de wereld rond te zeilen. Het is 50 jaar na de legendarische Sunday Times Golden Globe race. In 1968 finishte Sir Robin Knox Johnston als enige deelnemer.  De Golden Globe Race 2018  is enorm uitdagend omdat de deelnemers slechts instrumenten mogen gebruiken zoals die in 1968 voor handen waren. ‘Sailing like it’s 1968’. Het gebruik van moderne elektronica, zoals bijvoorbeeld autopilot en GPS, zijn niet toegestaan. De deelnemers moeten hun weg vinden via het zogenaamde ‘sterretje schieten’ of wel met behulp van een sextant. Één graden verschil heeft direct grote gevolgen.  Een IPod, IPad en smartphone mogen niet mee tijdens de race. Muziek kan Mark alleen luisteren door het gebruik van casettebandjes. Ook voor het maken van foto’s en videobeelden moet hij gebruik maken van apparatuur uit die tijd. Zo neemt Mark een ouderwetse Super 8 camera mee om verslag te doen van zijn race.

Twintig boten tellende vloot
De maximaal twintig boten tellende vloot bestaat uit zeilboten die zoveel mogelijk lijken op het winnende schip uit 1968, de Suhaili van Sir Robin Knox Johnston. Serieboten met een lengte tussen 32 en 36 voet, ontworpen vóór 1988 met een lange kiel, een aangehangen roer en een minimumgewicht van 6,5 ton mogen aan de race deelnemen. Hierbij kan je denken aan boten zoals de Tradewind 35, Cape Dory 36, Rustler 36, Westsail 32, Biscay 36, Aries 32 en Bowman 36. Mark vaart in de eerste Rustler 36 ooit gebouwd.

‘Do not only have dreams but also make your dreams reality.’
Mark verkocht zijn huis om deel te kunnen nemen aan de Golden Globe Race. Ook zijn boot Peanuts waarmee hij zijn Atlantische oversteek maakte in december 2017-januari 2018 staat te koop. Mark heeft zelf veel aan zijn boot gewerkt. Honderden uren (hand)arbeid heeft hij verricht aan ‘Maverick’. Enerzijds om er zeker van te zijn dat hij met ‘Maverick’ de brute omstandigheden van bijvoorbeeld de Zuidelijke Oceaan kan weerstaan en anderzijds om geld te besparen.

Bekijk maverick

Sailing4Cancer

Mark zeilt de Golden Globe Race onder de naam Ophen Maverick. Zijn moeder is ernstig ziek en vecht dagelijks tegen de gevolgen van kanker. Mark zamelt met zijn initiatief geld in voor de Antoni van Leeuwenhoek foundation met als doel medicijnen, die nodig zijn voor de bestrijding van kanker, goedkoper te maken. Het beoogde bedrag is €50.000,- . Steun jij Mark gedurende zijn race door te doneren aan Sailing4Cancer?

DONEER NU!