Onverwacht bezoek op zee van vlogger Andries Bik

Golden Globe Race 2018

 Vlak voor de eerste media drop-off, tijdens de Golden Globe Race 2018, hoort de Nederlandse deelnemer Mark Slats over de marifoon: ‘Ohpen Maverick, Ohpen Maverick, this is the Seahorse, over’. Slats vaart op dat moment ter hoogte van Lanzarote op de Canarische eilanden en weet zijn eigen positie niet. De oproep blijkt van de Nederlandse vlogger Andries Bik te zijn die met zijn zeilschip The Seahorse rond de Canarische eilanden vaart. Bik reageerde een paar dagen eerder op een oproep van Slat’s achterban op Facebook; ‘Wie kan er in de buurt van de Canarische eilanden foto’s en of video’s maken van Mark Slats, de enige Nederlandse deelnemer aan de Golden Globe Race 2018?’. 

 De Golden Globe Race is een retro race, als eerbetoon aan Sir Robin Knox Johnston die 50 jaar eerder als enige deelnemer over de finish kwam. Zeven andere deelnemers moesten hun solo, non-stop, zeilreis rond de wereld vroegtijdig staken en een deelnemer pleegde zelfmoord. De race van nu wordt gevaren onder de technische condities van 1968, ‘sailing like it’s 1968’, er mag dan ook geen gebruik gemaakt worden van moderne navigatie en/of communicatieapparatuur. Bekende zeilraces als de Volvo Ocean Race en de Vendee Globe zijn ontstaan uit de ‘Sunday Times's Golden Globe Race’ van 1968.

 Slats reageerde, zoals de meeste van hem gewend zijn, super enthousiast. Zo fanatiek als hij is wilde hij gelijk weten welke positie hij had in de vloot.  Bik vertelde dat Slats’ grote concurrent, de super ervaren navigator en Fransman Philippe Péché, als enige deelnemer voor hem lag maar de verplichte boei bij Marina Rubicon (Lanzarote) gemist had en daardoor tot 3 uur voorsprong op Slats verspeelde. Slats werd alleen maar fanatieker en wilde weten hoever zijn andere concurrent, de zeer ervaren Franse zeezeiler Jean Luc van den Heede, achter hem lag. Bik kon Slats van alle informatie voorzien zo ook van belangrijke weerberichten voor de komende dagen. Bik mocht Slats echter geen advies geven over de route. Slats, die tweede ligt in de vloot, ging er, na 2 super8 filmcassettes en brieven afgegeven te hebben aan de Race organisatie, met een bloedgang weer van door. Jagend op Péché en klaar om de eerste plaats weer over te nemen. 

 Deelnemers in de Golden Globe Race varen 30.000 zeemijl, solo, non-stop, rond de wereld zonder bijvoorbeeld GPS, autopilot of mobiele telefoon. Assistentie van buitenaf is niet toegestaan. Contact met het thuisfront is er dan ook niet. Wel mag Slats positiebepaling en weersvoorspellingen opvragen, via marifoon of SSB-radio, aan schepen de zich in de buurt bevinden. 

 Terwijl Slats over de marifoon contact had met de Nederlandse vlogger voer Bik richting Mark om later via een live verbinding op Facebook de familie, vrienden en fans van Mark, all over the world, een geweldige indruk te geven van Slats’ zeilkunsten. Slats verpletterde eerder dit jaar het wereldrecord oceaan roeien. Hij roeide in de de Talisker Whisky Atlantic Challenge in 30 dagen van La Gomera naar Antigua. In deze zeilrace laat Slats ook al sterk van zich horen door het grootste gedeelte van de race op 1 of 2 te varen. Later in de race gaat Slats ook nog eens voordeel halen uit zijn, bewezen, ijzersterke geestelijke en lichamelijke conditie.  Mocht Slats nog in een windstil gebied terecht komen dan heeft hij twee levensgrote roeispanen tot zijn beschikking waar hij 2 tot 2,5 knoop snelheid mee kan halen. 

Persbericht  : Karen Hogenbirk | Hogenbirk Support
Video              : Andries Bik 

Sponsor worden?