Slats zet koers na La Coruna, Spanje

28 januari 2019 | Golden Globe Race

Slats zet koers naar La Coruña , momenteel nummer twee in de Golden Globe Race, heeft maandagmiddag besloten contact op te nemen met zijn shoremanager Dick Koopmans. Mark ervaarde afwijkende inzichten over het begrip ‘veilig varen’ en besloot met zijn manager te overleggen over wat de beste keuze is voor de komende dagen. Gezamenlijk hebben zij besloten dat Mark nu koers maakt naar La Coruña om daar te schuilen en zijn weg op een later tijdstip te vervolgen.
Maandagochtend 28 januari zagen de weersvoorspellingen voor het laatste stuk van de Golden Globe Race er zeer slecht uit voor Mark Slats. De voorspellingen lieten enorme stormen en tevens enorme hoge golven zien. Don McIntyre, race organisator van de Golden Globe Race, gaf Mark eerder die dag het advies om zijn boot, Ohpen Maverick, de Golf van Biskaje in te varen. Mark’s shoremanager Dick Koopmans was het hier niet mee eens en heeft hierop contact gezocht met zowel Kustwacht Nederland als de Engelse kustwacht. Beiden autoriteiten begrepen de zorg vanuit Team Slats volkomen. Ook werd er contact gezocht met Gerrit Hiemstra, een Nederlandse autoriteit op het gebied van meteorologie en tevens zelf oceaanzeiler. Hiemstra gaf aan dat het volstrekt onverantwoord is om de Golf van Biskaje in te gaan en donderdag 31 Januari de haven van Les Sables d’Olonne aan te lopen. De Golden Globe Race is gevraagd de finish verder buitengaats te verleggen of zelfs te verplaatsen naar Brest (Frankrijk) of Falmouth (UK). Dit verzoek werd simpelweg afgewezen. 

Slats vaart momenteel al 211 dagen in de Golden Globe Race. Een historische zeilrace solo non-stop rond de wereld zonder hulp van buitenaf en zonder het gebruik van moderne communicatie – en navigatieapparatuur. Van de 18 deelnemers aan de start zijn er nog slechts 5 in de race. Slats overleefde een gigantische storm in de Zuidelijk Indische Oceaan waarbij twee deelnemers die vlak achter hem lagen hun mast verloren en beiden van boord afgehaald moesten worden. Een van hen, de Indiase Abhilash Tomy brak een aantal rugwervels waaraan hij geopereerd moest worden. Tomy werkt nog steeds aan zijn revalidatie. Ook heeft Slats te kampen gehad met extreme windstiltes voordat hij onder Australië kon doorvaren. In een radiogesprek gaf Slats aan de periodes van windstilte zelfs als erger te ervaren dan wanneer hij te kampen heeft met een storm van 50-60 knopen wind. 
Slats heeft zijn achterstand op de nummer 1 in de race, de Franse zeilveteraan Jean-Luc van den Heede uit Les Sables d’Olonne Frankrijk, weten terug te brengen van 2000 mijl naar op het moment van schrijven slechts nog een kleine 400 mijl. 

Wanneer Slats het advies van de Golden Globe Race zou volgen zou de verwachting zijn dat hij donderdagmiddag rond 17:00 uur de haven van Les Sables d’Olonne aan te lopen. Ter hoogte van de finish is het water nog maar 10 meter diep. Wanneer Slats van achteren te maken krijgt met golven van 6-9 meter hoogte kan dit in combinatie met de ondiepte nog weleens zeer gevaarlijke situaties opleveren. Wanneer Slats nu in de haven van Les Sables d’Olonne aankomt is nog niet bekend.

Persbericht door Karen Hogenbirk | Hogenbirk Support
Foto door Christophe Favreau | Christophe Favreau Photography

Sponsor worden?