Start GGR2018

Mark Slats begonnen aan een nieuw avontuur en ligt voor in het veld 

Golden Globe Race 2018

 Drie uur voor de start van de Golden Globe Race 2018 liep Wassenaarder Mark Slats, deelnemer aan de race, over het ponton om alle andere schippers een goede en veilige race toe te wensen en afscheid van hen te nemen. Zo vlak voor de race waren de ogen vooral op Slats gericht. In de aanlooprace van Falmouth UK naar Les Sables d’Olonne in Frankrijk kwam Mark met zijn boot, ‘Ophen Maverick’, als eerste over de finishline. Een aantal schippers zei tegen Mark: 'Ik volg jou wel!'. Na ook afscheid genomen te hebben van familie en vrienden maakte Mark zijn boot 'Ohpen Maverick' klaar voor vertrek.

 Nadat de klassieke jachten Gypsy Moth, Joshua en Suhaili de jachthaven hadden verlaten, verlieten de deelnemers, elk om de vijf minuten, de haven en zette koers richting zee. Rond 11:00 uur waren alle deelnemers door het kanaal van Les Sables d'Olonne op zee aangekomen. De schippers werden op zee vergezeld door honderden ribs en zeiljachten, ook op de kade stonden duizenden mensen die hun steun betuigden en de deelnemers uitwuifden.

 Op het tien minuten signaal, dat gegeven werd door Sir Robin Knox Johnston,  hadden Suhaili en Joshua een rendez-vous aan de oevers van het startgebied. Zij zeilden, zij aan zij, in zuidwestelijke richting. De deelnemers groepeerden zich achter Suhaili en Joshua. Op het startsignaal van 12:05 uur gingen Suhaili en Joshua uit elkaar. De Golden Globe Race ging hiermee officieel van start en de deelnemers zeilden tussen Suhaili en Joshua door, Het was niet toegestaan ​​om de motor te gebruiken vanaf het signaal van 5 minuten voor de start tot een afstand van 30 zeemijl vanaf de startlijn.

 Slats is de enige Nederlandse deelnemer in deze historische ronde om de wereld. Hij krijgt te maken met de extreme hitte van de tropen maar ook met de barre (weers)omstandigheden bij het ronden van de beruchte Kaap Horn. Slechts 200 mensen hebben solo rond Kaap Horn en de andere grote Kapen in de Zuidelijke Oceaan gezeild. Dit in schril contrast tegen 700 astronauten de ruimte in werden geschoten.

 Hoewel de Golden Globe Race een solo race is, kostte het Slats en zijn team enorm veel inspanning om op tijd te kunnen verschijnen aan de startlijn. Vlak voor vertrek sprak Slats zijn grote dank uit naar alle mensen en bedrijven die hem gesteund hebben bij het renoveren van zijn boot, via Gofundme of individuele acties. Ook Nederlands jachtontwerper Dick Koopmans jr was van grote steun voor Slats. Hij leidde de gehele renovatie van en technische aanpassingen aan de Ohpen Maverick, een Rustler36.

 De Golden Globe Race is een eerbetoon aan Sir Robin Knox Johnston, de eerste man die, 50jaar geleden, deed wat iedereen dacht dat onmogelijk was. Hij zeilde solo en non-stop rond de wereld in de oorspronkelijke Sunday Times Golden Globe Race van 1968. De editie van 2018 is een 'retro race' waarin alleen oudere boten zonder hedendaagse technologie gebruikt mogen worden. Dus geen navigatie-elektronica, geen telefoons, internet, kindles of iPads. Ook elektronische autopilots en gps-systemen zijn uit den boze. Er wordt genavigeerd met behulp van een kompas, sextant, de zon, sterren en de maan. Weersvoorspellingen worden gedaan met behulp van een barometer en informatie die kan worden opgepikt via SSB-radio. Mark komt gedurende zijn reis nergens meer aan wal. Hij heeft dan ook voeding aan boord om in elk geval 300 dagen te kunnen overbruggen. Daarnaast vangt Slats regenwater op om te kunnen drinken.

Perbericht   : Karen Hogenbirk | Hogenbirk Support
Foto               : Bas Albers       

Sponsor worden?