Update van Dick Koopmans #11

Golden Globe Race

Kan Jean-Luc z'n race voortzetten? Nadat de verstagingproblemen van Jean-Luc bekend werden heb ik wat onderzoek uitgevoerd. Het zou mooi zijn als hij reparaties kan uitvoeren en zo in de race kan blijven. Hij heeft een paar opties! Bij JL is de bout, waaraan in de top het staand want hangt, door de mast heen zo'n vijf centimeter door het mastprofiel getrokken. Dit is niet een schade die ik vooraf voorspeld zou hebben. Op zich goed dat we kunnen leren van de krachten in zo'n storm op kleine jachten in dit soort races. Ook is het goed nieuws voor JL dat hij waarschijnlijk wel een manier kan vinden om de schade te verhelpen. Ik sprak met Tuned ropes & rigs om te onderzoeken of Mark ook tegen zulke schade aan zou kunnen lopen en wat voor oplossingen er dan zouden kunnen zijn. Het verschil met de mast van JL is dat Mark z'n mast een versterking aan de binnenkant heeft, die het materiaal waar de bout doorheen gaat tweemaal zo dik en sterk maakt.

Voor Jean-Luc kan het een optie zijn om de positie van de bout nog 5 cm lager te maken. Het probleem is dan wel dat de verstaging dan te lang wordt. Dus dan kan hij er geen spanning meer op draaien. Hij kan dit provisorisch oplossen door het want op de aluminium voetrail te bevestigen, in plaats van op de wantputtingen. De voetrail is een door en door geboute versterking van de dek-rompverbinding.  Deze is natuurlijk niet gemaakt om stagen aan te bevestigen, maar als je de boot niet te hard pusht moet deze constructie zulke krachten kunnen hebben.

Een andere oplossing kan zijn om een verbinding aan de zalingen te maken en de constructie verder te laten zoals ie nu zit. Voor Mark z'n mast zou dit een betere optie zijn dan voor de mast van JL. Hij heeft een ander ontwerp zalingen, waardoor deze oplossing misschien niet sterk genoeg zal zijn. Als Jean-Luc het goede gereedschap en de juiste reparatie materialen heeft ben ik er zeker van dat hij het kan fixen. Het zal hem iets langzamer maken, maar hij heeft een goede voorsprong dus het zal de GGR des te interessanter maken.

Sponsor worden?