Update Dick Koopmans #13

4 januari 2019 | Golden Globe Race

Het is interessant om te zien dat Mark elke week dichter bij Jean-Luc komt. Er is nog steeds een kloof van 650 mijl, maar Jean-Luc heeft een straf van 18 uur, dus moet hij 45 N oversteken, vervolgens 18 uur wachten, waarna hij opnieuw de lijn mag kruizen en dan naar de finish vaart.

Deze 45 N lijn is slechts Noord van Spanje. Afhankelijk van het weer kan het een dag kosten wat neerkomt op een maximum van 150 mijl. Met dit in gedachten moet Mark de komende 25 dagen een afstand van 500 mijl afleggen, dus hij moet elke dag 20 mijl winnen. Dit lijkt heel veel en dat is het ook, maar het is nog steeds mogelijk. Als ik Jean-Luc was, zou ik me er niet prettig bij voelen. Jean-Luc lijkt controle te hebben over de schade aan zijn mast. Het zal hem de komende twee weken vertragen tijdens de voorspelde tegenwind, maar wanneer hij in de westelijke wind is, zal hij zich weer veiliger voelen.

Kijkend naar de weersvoorspelling lijkt het erop dat Jean-Luc de komende vijf dagen lichte winden zal krijgen. Hij kan hier veel kilometers verliezen. Mark zal de komende week in de NO passaatwinden zitten, dus hij zal honderden kilometers winnen. Laten we hopen dat hij later de rust niet zal krijgen. De voorspellingen voor meer dan een week vooruit verschillen tussen de voorspelde modellen zodat Mark geluk kan hebben op zijn site tijdens de laatste weken van de race. Over de audiobestanden die hij ons stuurde via HF-radio klinkt hij optimistisch. Zijn focus ligt op weersvoorspellingen en de afstand tot Jean-Luc.

Ik verwacht Mark aan het einde van deze maand, maar hoe langer de race duurt voor zowel Jean-Luc als Mark, hoe minder afstand hij dagelijks moet winnen. Ik zou dus niet teleurgesteld zijn als het nog een aantal dagen duurde.

Sponsor worden?