Update Dick Koopmans #15

26 januari 2019 | Golden Globe Race

De Golden Globe Race is bijna klaar. Jean Luc en Mark hebben er een echte race van gemaakt en zullen na 200 dagen eindigen in minder dan twee dagen van elkaar. Het lijkt erop dat team Jean Luc Van Den Heede zal winnen. Achteraf gezien was het belangrijk om op het juiste moment op de juiste plaats te zijn. Jean-Luc was slechts een paar dagen vooruit bij Kaap de Goede Hoop en zeilde daardoor in een ander weersysteem. Door dit te doen had hij een voorsprong van meer dan 2000 mijl op Mark in Hobart. Mark had een voorsprong van 600 mijl op Uku Randmaa in Hobart. Op dit moment heeft Jean-Luc een voorsprong van minder dan 300 mijl op Mark. Mark heeft op zij beurt een voorsprong van meer dan 3000 mijl op Uku. Varen in verschillende weersystemen toont aan dat het van belang is om op het juiste moment op de juiste plaats te zijn.

Kijkend naar Are Wiig, Loïc Lepage, Abhilash Tommy, Gregor McGuckin en Susie Goodall heb je ook wat nodig. Een goede schipper kan het risico kleiner maken, maar als je wordt gerold, kunnen alle boten grote schade oplopen.

Hoewel het een race zonder assistentie is, is er veel hulp toegestaan. Jean-Luc had de beste voorbereiding en heeft ondersteuning van zijn team van start tot finish. Zeer gedetailleerde weersinformatie en posities van de andere boten werden hem dagelijks toegezonden. We hadden gewoon niet de tijd en het geld om dit georganiseerd te krijgen, het ging erom de boot klaar te stomen. Het kostte ons een paar maanden en alleen rond Kaap de Goede Hoop konden we dezelfde soort informatie naar Mark sturen die Jean- Luc vanaf het begin had. Maar voorbereiding is een belangrijk onderdeel van de race en Jean Luc versloeg hier ons kustteam. Hierdoor verloor Mark veel, maar haalde Jean-Luc bijna over door sneller te zeilen.

Sponsor worden?