Voicememo Mark #12

12 december 2018 | Golden Globe Race

Hier een update van mij aan boord vanaf Kaap Hoorn. De eerste dagen was eigenlijk elke dag wel wat anders. Het was veel wind, het was weinig wind, het was tegen wind en het was ruime wind. Elke dag gebeurde er wel iets, er gebeurde van alles, dus ik was veel bezig. Eigenlijk de laatste weken voor Kaap Hoorn had ik heel veel weerberichten gescand op de SSB-radio ’s nachts omdat het bereik ’s nachts beter is. Elke twee uur wel eigenlijk een ding. Dus het was eigenlijk veel ’s nachts wakker en overdag wat meer uitrusten. Daar ben ik nog steeds overheen nu. Ik slaap nog steeds slechts ’s nachts en veel meer overdag. Maar dat gaat wel weer goedkomen.

 Verder aan boord alles goed en het wordt weer ’s nachts warmer. Eigenlijk sinds twee dagen heb ik geen koude voeten meer nu en leef ik in een T-shirt. Dat is heel raar om mijn armen weer bloot te zien. Die heb ik maanden niet gezien omdat ik altijd een trui aan had. Dus dat is heel apart. Ik kijk er heel erg naar uit. Als het goed is nog een dag of 4-5 dan kan ik gaan beginnen met vissen. Ik heb het al een paar gevist maar niets gevangen. Er zitten nog steeds veel vogels in de lucht hier dus ik ben bang dat ik een vogel aan de haak heb, ik kan niet te lang mijn loer uithangen want ze zijn er heel erg in geïnteresseerd. Ik hoop nog een paar dagen en dan wordt het wat tropischer.

 Het is net als de vorige keer dat ik hier was eigenlijk een zwaar stuk. Want je wil eigenlijk … voor je gevoel ga je Kaap Hoorn rond, linksaf en dan naar huis. Maar als je eenmaal onderweg bent realiseer je dat je dan nog echt wel een heel stuk te gaan hebt. En dan merk je dat je emoties toch wel heel erg op en neer gaan. Als het hard waait en het gaat hard allemaal dan gaat alles perfect. Maar als de wind wegvalt dan wordt het toch behoorlijk vervelend allemaal. Maar dat hoort erbij.

 Het is het laatste stukje. Ik doe alles om zo hard mogelijk te zeilen zoals jullie wel gezien hebben de laatste tijd. Ja als er harde wind is sta ik heel veel met de hand te sturen. Het is toch net even meer gevoel en dan kan ik wat harder gaan. Ik probeer nog wel vrij terughoudend te zijn en ik zeil toch soms even met te weinig zeil zodat de boel heel blijft.

Toch merk ik wel dat er dingen stuk gaan. Van de week is een van de lieren op de mast gebroken en het grootzeil is gescheurd, mijn stagfok was gescheurd. Alles begint nu toch wel een beetje op te raken. Maar alles is weer goed gerepareerd, alleen de lier niet. Maar ik had nog een lier over dus… Verder hoop ik snel in de passaatwind te zijn. Er zijn hier variabele winden, ik hoop eigenlijk dat ik de wind blijf houden die ik heb. Ik wil aan de wind of halve wind, maar ik hoop snel ik moet door het hoge druksysteem heen en dan moet ik snel de passaatwinden vinden. Op het moment dat ik die vind dan heb ik een vrij steady oversteek van de evenaar. De passaatwinden zijn nu nog wel 1000-1200 mijl weg, misschien nog wel meer zelfs. Dat wordt nog wel een dingetje. Ik hoop dat deze update goed overkomt. Ik spreek je later, hoi, hoi!

Sponsor worden?