Voicememo Mark #15

29 december 2018 | Golden Globe Race

️Hey, hier een berichtje van mij. Een kleine update over hoe het aan boord gaat. Dat is misschien wel leuk tussen Kerst en Nieuwjaar. Alles aan boord gaat goed. Twee weken aan de wind heeft zijn tol wel geëist en nou ja. De ophangbeugel van de windvaan s compleet afgescheurd en een dikwandig stalen pijp en die is niet helemaal gescheurd maar 60% doorgescheurd dus die hing ineens helemaal los. Ik heb dus met wat houten deurtjes enzo en een beetje gekloot heb ik daar een heel nieuw ophangsysteem voor gemaakt. Wel grappig want ik ben geen minuut gestopt met zeilen. Terwijl dat ding aan het sturen was ben ik alles allemaal gaan maken. Het is zoals Don al zei een ‘Flinstones-repair’ maar het zit steviger dan ooit. Ik ben er van 16:00 uur ’s middags tot 3 uur ’s nachts mee bezig geweest om het echt goed te doen en om ervoor te zorgen dat het echt goed sterk is. Ik heb alle schroeven gebruikt die ik heb, dus dat is ook wel lekker. Het is echt super stevig, nog een halve tube sikaflex ertegenaan en gaan. 

En ik heb nu de Passaatwinden even bereikt. Het gaat nu allemaal makkelijk. Nu de komende 4-5 dagen tot aan de evenaar en dan wordt het aan de wind. Het is aan boord ongegeneerd heet. Het is echt niet normaal. Op het heetste uur van de dag is het echt niet te doen aan boord. Heel vaak is het buiten nat. En ik ben nog steeds niet genezen op mijn billen van dat Atlantische roeien. Die plekken spelen gelijk weer op wanneer het te lang vochtig en nattig is. En dat is gelijk nu weer. Dus ik heb echt onwijze pijn in mijn *&^%, echt vervelend. Dus dat zijn gewoon een soort knikkers die der zitten in mijn billen. Ik heb het gisteren helemaal schoongemaakt. Lekker verhaal ook weer. Ik heb het dus helemaal schoongemaakt en doekjes erop en gelijk is het dan beter. Na een dag droog houden voelt het gelijk weer beter, maar ja als ik het dek op moet is het gelijk zeiknat weer dus ik pak het nu maar weer helemaal in. Het is veertig graden buiten en dan ben ik in een vol Zuidelijke Oceaan tenue om een zeilwissel te doen. Dat is wel lekker maar ja, dat is, daar ben ik lekker mee bezig allemaal, dat gaat allemaal goed. Het gaat allemaal goed verder.

Mijn gasfornuis is van de week helemaal uit elkaar gevallen. Alle potnagels in een keer, nou ja een of twee, maar in een keer hoorde ik ’s nachts een klap en toen lag dat hele ding op de bodem. Maar ja ik heb het weer een beetje in mekaar en dat ding hangt ook weer. Aan de wind is gewoon elke keer uit de golven springen en dan neerklappen. De mastvoet is ook kapotgegaan. De voet rond de mast op het dek. Door de klappen van de mast eigenlijk die telkens neerkomt. Dat heb ik ook weer kunnen maken met hout. Dat aan de wind zeilen eist eigenlijk veel meer zijn tol dan ruime wind in de Zuidelijke Oceaan kan je wel zeggen. Want daar is eigenlijk in het algemeen weinig stuk gegaan. Daar heb je vaak heel veel wind maar als je het goed doet gaat het allemaal perfect. Verder heb ik niet zoveel. 

Oja, wat heel belangrijk is, echt het allerbelangrijkste is als ik aankom, dan moet je echt even die Zaanse Mayonaise meenemen. Die tubes weet je wel. Want ik heb echt die mayonaise nodig. Want die heb je in Frankrijk niet en als ik daar een week of twee zit in Les Sables d’Olonne… Ik heb echt trek om zo lekker te eten. Lekker eieren te eten met die mayonaise. Dat zou heel lekker zijn. Dus of je even 4 of 5 van die tubes mee kan nemen zodat ik daar even goed van kan genieten!

Foto: Christophe Favreau | Christophe Favreau Photography

Sponsor worden?