Voicememo Mark #17

11 januari 2019 | Golden Globe Race

Het is vandaag de 11e. Ik ben 2 januari over de evenaar gegaan. Totaal 31 dagen gezeild vanaf Kaap Hoorn to aan de evenaar. Wat ik eigenlijk best een goede prestatie vind. Ik had echt diesel bewaard voor als ik daar zou zijn maar uiteindelijk heb ik vanaf Kaap Hoorn tot aan de evenaar maar 4 uur de motor gebruikt. En eigenlijk was dat gewoon tussendoor terwijl het niet eens nodig was, maar gewoon om de accu’s een beetje op te laten en de motor een beetje op gang te houden.

In de doldrums had veel onweer, veel windwisselingen maar gelukkig was er eigenlijk altijd wel wind. In de doldrums heb ik nog een uur of 4-5 de motor aangehad en 4 of 5 keer heb ik tijdens het onweer blikseminslagen heel dicht bij de boot gehad. Ik denk maar 500 meter naast de boot ingeslagen. Een keer zag ik het ook gebeuren.

 Verder heb ik nog die grote vis gevangen. En nu, nu ben ik super gefocust. Ik ben heel veel met de hand aan het sturen. Ik probeer heel veel de boot op snelheid te houden. Ik ben gister nog even het water ingedoken, ik had veel aangroei op de boot, ik had veel barnacles en daar baal ik onwijs van. Gister was het 20-25 knopen wind, ik kon het niet echt schoonmaken, ik heb wel wat gedaan maar niet zo heel veel. Maar ik ben gelijk het water ingegaan.  Morgen als we minder wind hebben ga ik gelijk de boot weer even goed schoonmaken en dan door.

Nu dat Jean-Luc in een windstilte is gezeild worden mijn kansen steeds groter. Dat vind ik super gaaf en dat geeft onwijs veel energie en ik ben onwijs gedreven om hard te zeilen en alles eruit te halen wat erin zit. Ik weet af en toe toch de snelheden tegenvallen voor jullie maar ik ben vannacht ook nog toch twee keer een windstilte ingezeild en dan loop ik gewoon nog maar even 2 knopen voor een half uur. En dat zijn toch vervelende dingen maar dan ga ik met de hand sturen om het maximale eruit te halen want dan werkt de windvaan niet meer heel goed. Dus het is eigenlijk gewoon goed. Het gaat gewoon goed. Ik ben lekker bezig.  Ik kan nog niet heel veel zeggen over aankomst maar als er geen tegen wind gebieden meer zijn dan kunnen wat meer zeggen, kunnen we wat nauwkeuriger zeggen

 Voorlopig vaar ik alweer 10 dagen aan de wind, uhm 8 dagen aan de wind, zo strak mogelijk, dus dat is mogelijk. Soms is het heel zwaar. Soms zijn het hele zware dagen met beuken en hakken tegen de wind in en het water volop over het dek. Maar gelukkig worden die constant afgewisseld door hele prettige dagen dus dat is wel weer mooi. Nou ik hoop eventjes dat je weer even genoeg weet. Ik spreek je later, doei doei!

Foto: Christophe Favreau | Christophe Favreau Photography

Sponsor worden?