Voicememo Update Mark #4

14 oktober 2018 | Golden Globe Race

Hallo, hallo, hier even een teken van leven weer. De laatste 14-15 dagen zijn de zwaarste geweest zover. Iedereen denkt dat de stormen zwaar zijn maar de windstiltes zijn eigenlijk veel zwaarder. Veel meer werk. Het begon allemaal net aan het begin van de maand zeg maar. Rond 30 september ging de wind weg, vervolgens nog wel heel veel zee. Na een dag 2 of 3 en een paar keer echt windstil te zijn was de zee vlakker. Als je met je Spinaker vaart ben je dag en nacht bezig. Ik heb hem bijna 4 dagen op gehad.

Net voordat ik de Spinaker opzette ben ik nog het water in gegaan om de bodem schoon te maken. Ik was ongelooflijk verbaasd hoeveel barnacles er op de bodem zaten. Ik was echt heel erg blij dat ik in de kalmte even het water ben ingegaan. Ik had echt 1,5 – 2 uur nodig om de onderkant schoon te maken. Eerst met een plamuurmes rondom schoongemaakt, daarna met schuurpapier en daarna met een schuurspons langs geweest. Ik kwam als een ijsklontje uit het water, het water is echt ijskoud en dat doet echt onwijs pijn aan je voorhoofd maar na een kwartiertje ben je daar ook aan gewend. Dat is ook wel weer lekker. Verder druk in het water, alles snel snel, alles schoonmaken en door en weer eruit. Toen ik eruit kwam was er net weer genoeg wind om te zeilen. Toen heb ik eigenlijk de spinaker opgezet. Hij heeft zeker 100 uur gestaan. Ik heb dus ook 100 uur niet geslapen alleen dutjes van een kwartiertje.  

Wat wel mooi is is dat ik veel zon heb gehad. Dat was echt superlekker. Ik heb heel veel dagen gewoon buiten in de kuip gezeten. Dat kan je bijna niet geloven maar was zo lekker. Trouwens met in het water gaan had ik een pak aan en alles erop en eraan. Ik was echt super blij met het pak dat ik van Magic Marine heb gehad. Het pak was echt perfect. Ik heb de handschoenen aan gedaan van het overlevingspak. Echt helemaal top. Echt een hele goeie situatie om aan te trekken, echt een perfect pak. Ik was er echt super blij mee.

Na 8 dagen weinig wind en geen wind. ’ S Nachts een paar keer stilgelegen. Twee keer ’s nachts 4-5 uur helemaal niets gedaan. In die uren ben ik ook soort wetenschapper geworden. Er kwamen allemaal soorten kwallen om de boot heen. En die kwallen zijn in de vorm van een komkommer. Heel bijzonder, heel gaaf. Ik had die dingen nog nooit eerder gezien. Ik heb er ook eentje gevangen na heel veel moeite en aan boord gehad. Het is wel heel grappig om te zien. En het rare is dat drie dagen later al die dingen gaan weg steeds. En dan drie dagen later heb ik een soort andere kwallen naast de boot. Die hebben de vorm van een inktvis en als je op ze schijnt is het net alsof hun ingewanden licht geven. Hele aparte dingen zijn dat. Verder nog in die windstilte had ik nog ineens een walvis naast de boot, echt super gaaf. Die kwam gewoon even 1 ijkje nemen en toen weer weg.

 Nu is het noordoostenwind. Dat is een beetje vervelend. Het is vooral saai, aan de wind varen is saai. Het is voornamelijk hakken.  De boot komt elke keer weer los en dan valt hij weer neer. Slapen is heel moeilijk want ik schrik elke keer weer wakker van de golven. Soms is het ook wel even een kwartier stil maar dan heb je weer golven dat de boot weer loskomt. Dat is ook niet ideaal.

Het gaat allemaal niet voor niets kan ik je vertellen hierzo. Het is wel vervelend zeilen. Ik kan gelukkig welvooruitgang boeken. Niet snel maar een gemiddelde van 5 knopen. En dan heb ik 5 dagen aan de wind gevaren en vervolgens gisteren de wind…. Gisteren, ’s nachts draaide de wind naar het oosten 5 knopen bijna geen wind, toen draaide de wind naar het Noorden, dan weer naar het Westen. Voor het eerst sinds 15-16 dagen heb ik een heel klein beetje goede wind. Voor hoelang weet ik niet. Ik heb nu zuidenwind, ik vaar halve wind. Ik doe 5 knopen, gaat superlekker. Vanochtend nog een walvis naast de boot. Niet heel dichtbij ik denk op 100 meter, maar ik zag hem heel duidelijk lachen en spugen. Zijn water en lucht uitspugen. Verder is er een lagedrukgebied over me heen gegaan. Dat heeft heel veel regen gegeven afgelopen nacht. Daardoor heb ik super relaxt 70 liter water kunnen vangen. Ik ben de hele nacht in de weer geweest met jerrycans en emmers om water te vangen. Op een gegeven moment zat ik zelfs met een emmer op het dek onder de fok om ook daar water te vangen. Daar heb ik ook weer 10 liter kunnen pakken. Wel lekker om net even wat meer te kunnen drinken. Ik heb vanochtend zelfs de luxe genomen om mijn tanden te poetsen met zoet water. Heb ik 1x eerder gedaan, toen ik ook 60 liter water had gevangen in de Atlantische oceaan. Dus dat is ook even lekker.

Verder bijna bij Hobart. Ik hoop dat het meevalt, ik kijk er niet naar ik had liever gewoon doorgevaren. Het klinkt misschien raar, maar ik zit hier in mijn eigen wereldje en eh. Ja het heeft allemaal niet echt meegezeten de laatste tijd. Het is gewoon een zware periode. Het is de zwaarste periode die ik nu meemaak. Het klinkt heel raar maar heb eigenlijk het liefst zin om gewoon door te gaan. Door te gaan met de race. Maar ja, ik heb ook geen kaart van Hobart meer dus dat wordt ook nog wel spannend. Een hele grote vale kaart. Ik heb wat posities gekregen van de vuurtorens dus ik maak zelf wel een kaart.  En dan wordt het misschien ... we gaan kijken hoe het gaat.  Nou ik spreek jullie later. Doei!

 

Sponsor worden?