Mark Slats roeit en zeilt bijna € 100.000 bij elkaar voor Nederlands Kankerinstituut

Mark Slats, een oceaan avonturier uit Wassenaar, deed in december 2017 solo mee aan de Talisker Whisky Atlantic Challenge: de zwaarste roeiwedstrijd ter wereld. Hij koppelde aan zijn deelname het goede doel ‘row4cancer’ waarmee hij een bedrag van € 44.231 inzamelde voor de Antoni van Leeuwenhoek Foundation met als doel medicijnen, die nodig zijn voor de bestrijding van kanker, goedkoper te maken. 


Zonder ooit gerookt te hebben kreeg zijn moeder het jaar ervoor te horen dat ze longkanker had en door zijn deelname aan deze barre tocht streed Mark op zijn manier met z’n moeder mee tegen deze vreselijke ziekte, waar ook vele anderen aan lijden. Gemotiveerd en in slechts 30 dagen, 7 uur en 49 minuten legde hij de 4.800 km af, van het Canarische eiland La Gomera naar Antigua, het bestaande wereldrecord verpulverend met 19 dagen! 


Een half jaar later en dus met een zeer korte voorbereiding startte Mark in de Golden Globe Race, de zwaarste non-stop solo zeilrace rond de wereld zonder gps en moderne apparatuur aan boord. Ook hieraan koppelde hij zijn goede doel en doopte deze om tot ‘sailing4cancer’. Hij voltooit deze race in 214 dagen en komt als 2e binnen in het Zuid-Franse Les Sables-d’Olonne, 2 dagen nadat de nummer 1 is binnengekomen: een wereldprestatie! Hij haalde er € 53.260 mee op, welke Mark op vrijdag 20 december persoonlijk overhandigd is aan prof. dr. René Bernards van de Antoni van Leeuwenhoek Foundation. Dit brengt het totaal gedoneerde bedrag op bijna € 100.000!


Prof. Dr. Bernards legt uit dat dit soort vrij te besteden donaties 10 keer meer waarde hebben dan geld dat gegeven wordt met een bepaald doel, omdat hij hiermee in staat wordt gesteld om echt baanbrekende ideeën te onderzoeken. Onderzoeksubsidies worden namelijk vaak alleen gegund voor onderzoek dat een kleine maar haalbare vooruitgang is. Het geld dat Mark heeft opgehaald wordt gebruikt voor het onderzoeken van een methode waarbij de immunotherapie, dat momenteel slechts werkt bij gemiddeld 20% van de patiënten, bij veel meer patiënten kan gaan werken. Er is voorheen een medicijn ontwikkeld, wat toen nog niet afdoende werkte en dus de markt niet heeft gehaald. De verwachting is echter nu dat de werking van dit middel zal bijdragen aan het verhogen van de werking van immunotherapie waardoor het percentage patiënten dat hier baat bij heeft aanzienlijk zal groeien. Als dit werkt zal dit echt een doorbraak zijn in de behandeling van kanker met immunotherapie. 


Daarnaast blijven we altijd kritisch kijken hoe medicijnen goedkoper en efficiënter ingezet kunnen worden, bekijken of er nieuwe of andere toepassingen zijn van reeds ontwikkelde medicijnen, het creëren van intelligente kankermedicijnen. “De maatschappelijke druk om in onderzoek om iets te doen waardoor geneesmiddelen tegen kanker meer betaalbaar worden, is duidelijk voelbaar.” 

Mark is dankbaar voor alle support die hij heeft gekregen en hoopt te blijven krijgen tijdens de avonturen die nog op stapel staan: “Ik wil iedereen die heeft bijgedragen ontzettend bedanken, supergaaf dat het gelukt is om het streefbedrag te hebben gehaald en ik hoop dat jullie mij en dit goede doel ook blijven steunen in de toekomst”.
Talisker Whisky Atlantic Challenge: de zwaarste roeiwedstrijd ter wereld, waarbij de deelnemers de uitdaging aangaan om de Atlantische Oceaan over te roeien: van het Canarische Eiland La Gomera (28oN, 17oW) naar het Caribische Antigua (17oN, 62oW). Een tocht van 4.800 km. Deze jaarlijkse challenge start begin december en heeft meer dan 30 deelnemende teams van over de hele wereld. Van solo deelnemers tot 5-mans boten. Naast ongemakken als oververmoeidheid en fysieke pijn, is met name de mentale veerkracht essentieel om de race tot een goed einde te brengen. Het mentale en fysieke uithoudingsvermogen zorgt voor een onvergetelijke, levensveranderende prestatie. 


Golden Globe Race: zeilen alsof het 1968 is. Deze race is voor het eerst in 1968 gehouden, met als winnaar en enige finishende boot, Sir Robin Knox Johnston en vormt het uitgangspunt voor deze race. De race start in Frankrijk, in Les Sables-d’Olonne, waarna de deelnemers solo, non-stop de wereld rondzeilen, via de vijf Grote Kapen, om wederom terug te keren in Les Sables-d’Olonne. Er wordt gezeild met boten die voor 1988 gebouwd zijn, zonder moderne technologie of voordeel van satelliet navigatiemiddelen. Er wordt genavigeerd met een sextant op papieren kaarten. Het enige contact met de buitenwereld vindt plaats via lange golf radio, het logboek wordt handmatig bijgehouden. Het zijn echt de vaardigheden van de schipper zelf en zijn of haar traditionele zeemanschap die ervoor zorgen dat ze weer veilig en zo snel mogelijk terugkeren. Een unieke prestatie, die ook zeker niet door alle deelnemers gehaald wordt! Van de 18 gestarte boten, zijn er slechts 5 gefinisht.  Het gaat over het realiseren van je dromen. Niet blijven dromen, maar doe het!


#markslats #sail4cancer

89 views0 comments

Recent Posts

See All